expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, May 17, 2013

Kumpulan The KidsKumpulan The Kids diasaskan pada tahun 1984 dimana semua anggotanya berasal dari Terengganu. Anggota-anggota The Kids adalah Shamril (vokalis), Wan Fadhil Suhaimi (gitaris), Mohalim Salleh (bass) dan Kamaruddin (drum). 


Kumpulan The Kids

The Kids bermaksud budak baru di mana ketika itu mereka masih baru melibatkan diri dalam  muzik. Deep Purple dan Uriah Heep merupakan idola dan inspirasi mereka dalam bermuzik.Seperti kumpulan-kumpulan muzik yang lain, The Kids pada awalnya terlibat  membuat persembahan di majlis-majlis kahwin dan juga kelab-kelab malam. Sambutan yang diberikan oleh orang ramai amat menggalakkan. Mereka menjadi semakin terkenal di Terengganu.


Pada tahun 1986, The Kids menyertai Battle Of The Bands di Ampang Park Kuala Lumpur. Rakan seangkatan The Kids yang turut serta bersama adalah kumpulan Desire. 


Sekitar tahun 1987 pula The Kids menyertai pertandingan Gagasan War Rock bersama kumpulan Pratayuda, Midnight dan Medicine. Dua buah lagu mereka diabadikan dalam Album War Rock Vol. 1 yang berjudul ‘Sengsara Timur Tengah’ terbitan Pusat Muzikal Mutiara.


Album War Rock 1Bagaimanapun, The Kids turut mengalami pertukaran anggota. Tempat Shamril digantikan dengan M. Salim Abd Majeed (Saleem) sebagai vokalis. Manakala tempat gitarisnya digantikan oleh Umarul Madzhar Embong. Huzali Ali pula masuk sebagai pemain keyboard. Maka terbentuklah kumpulan IKLIM.

1 comment: