expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, October 26, 2013

Kumpulan Ozon


Kumpulan Ozon


Pada awalnya kumpulan rock ini menggunakan nama DEFENDERS. Ketika itu DEFENDERS aktif bermain muzik di ekspo-ekspo dan majlis perkahwinan. Anggota kumpulan ini terdiri daripada Adie / Asmadie (vokalis), Deek / Mohamad Sidek (bass),  Anchoy / Shamsul Kamal (dram) dan Yah /Mohd Fadzullah Myionshah (gitar). Kesemua mereka berasal dari Utara tanahair.


Ketika demam rock melanda negara, band ini menjadikan Metallica, Motley Crue dan Scorpions sebagai idola mereka dalam bermuzik. Pada tahun 1990, DEFENDERS diberikan peluang untuk merakamkan album bersama GSE good style enterprise sdn bhd .  

Dengan kerjasama syarikat rakaman dan RTM, akhirnya nama DEFENDERS ditukarkan kepada OZON


Album Ozon berjudul ‘KRONIK’ diterbitkan pada tahun 1992 oleh penerbit Man. Antara lagu-lagu hits yang sering berkumandang di corong-corong radio dari album ini ialah Sayembara, Epilog Cinta Luka dan Bunga Lalang.
Namun setelah 2 minggu berada di pasaran, album ini terpaksa ditarik balik kerana terdapat masalah di peringkat pengurusan syarikat rakaman lantaran krisis ekonomi yang melanda negara ketika itu. Akhirnya kumpulan ini terkapai-kapai lalu membawa haluan masing-masing.  Anchoy / Shamsul Kamal (dram) menyertai kumpulan Melissa dalam album ‘PUTRI NAGASARI’ 1993.Album Ozon - Kronik

No comments:

Post a Comment