expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, October 26, 2013

Kumpulan Sera

Kumpulan Sera
Sejarah  ringkas mengenai kumpulan Sera. Kumpulan rock ini terdiri daripada Zamree / Oyee (vokalis), Zainuddin / Uban (gitar), Kamil (gitar), Rahim (bass) dan Zulkifli (dram). Pada mulanya mereka merupakan penggemar muzik rock yang melanda tanahair sekitar 80an dahulu. Berbekalkan bakat serta cita-cita yang tinggi akhirnya mereka berjaya membentuk band sendiri lalu diberi kesempatan untuk merakamkan album bersama Pustaka Muzik NSR (M) Sdn Bhd.


Nama ‘SERA’ adalah singkatan dari nama album pertama mereka iaitu Sentuhan Rasa. Album Sentuhan Rasa diterbitkan pada tahun 1991 oleh penerbit Wan Zul dan Iwan Syahman berkonsepkan Komersial Hard Rock dan Balada Slow Rock. Antara lagu yang menjadi hits dalam album ini ialah Dibadai Asmara dan Aku pemuisi rindu. Kumpulan Sera tika itu bersaing dengan kumpulan-kumpulan rock seangkatan yang lain antaranya Iklim. Bukan sahaja di Malaysia, malah kumpulan ini turut dikenali di Brunei dan juga Singapore.


Akhirnya sekitar tahun 1996 kumpulan ini telah bubar dan anggotanya membawa haluan masing-masing.

Tanggal 26 Februari 2011, gitaris Sera, Uban telah kembali ke Rahmatullah pada usianya 46 tahun kerana sakit barah usus. Alfatihah.. 

Album Kumpulan Sera - Sentuhan Rasa

No comments:

Post a Comment